Select Page

La màquina del temps

by | set. 28, 2017 | ART & CULTURE

Marty McFly anava amunt i avall en el temps en la pel·lícula “Back to the future” gràcies a la màquina creada pel seu amic Doc. Del present al passat i del passat al futur com qui no vol la cosa al volant d’un DeLorean DMC12 impulsat a través de la reacció nuclear del plutoni.

A Tarragona també tenim la nostra màquina del temps, i no és un Delorean. De fet no és un cotxe, està al mig de la ciutat a la vista de tothom i està feta de pedra. És la nostra catedral.
La catedral de Tarragona es troba al punt més alt de la ciutat just sobre les restes del que va ser un dels temples més grans de l’Imperi romà dedicat a August. I des d’aquesta ubicació ens convida com en Doc a fer un viatge al llarg de 2000 anys. Tota una invitació ,oi?

La presència romana apareix com esquitxos d’aigua en molts racons però segurament serà a l’extrem nord-est del claustre on el mur i la porta d’accés a l’antiga exedra del temple ens recordaran aquest passat mil·lenari, sense oblidar la banyera romana que es pot veure al baptisteri.

Després, sobre aquestes primeres restes, es va construir una catedral visigòtica però d’això no en tenim elements visibles. El que si que podem veure just al portal de la dreta de la façana de la catedral és el frontal d’un sarcòfag paleocritistià de l’època de Teodosi.
El renaixement ens espera amb nombroses obres de Jaume Amigó i de Pere Blai, per cert aquest darrer també el trobarem a Barcelona en un lloc tan visitat com la plaça de Sant Jaume ja que la façana del Palau de la Generalitat és cosa seva. En tot cas, a la catedral, la capella de Sant Francesc serà una bona mostra.

Seguint el recorregut, la capella de Santa Tecla ens acostarà al barroc i ens farà alguna clucada d’ulls al neoclassicisme, un espai on la combinació del marbre de Carrara i el jaspi de Tortosa seran bon exemple de la riquesa dels materials emprats. I al final, el retorn als nostres dies de la mà de la cripta, construïda el 1978 i on reposen les restes del cardenal Vidal i Barraquer.

i-La màquina del temps

Campanar des d’on tindrem les millors vistes de la ciutat de Tarragona

 

Un recorregut per 2000 anys d’història que inexcusablement hem d’acabar pujant al campanar des d’on tindrem les millors vistes de la ciutat i on no haurem de patir per la caiguda de cap llamp com el que va permetre tornar al Marty McFly.

+info
X